vineri, 6 decembrie 2019

Tu stii ce sa mananci ca sa eviti problemele de sanatate?


Din ce in ce mai mult in zilele noastre, tot mai multe persoane sufera din cauza colesterolului. Colesterolul este format din 2 segmente, colesterol HDL si colesterol LDL. Conform medicilor, colesterolul HDL este cel care ne poate proteja asadar, asadar, afla de la DoctorMit ce este colesterolul HDL.

In primul rand, colesterolul total este o substanta grasa care ajuta corpul sa formeze noi celule, sa secrete hormoni si sa protejeze sistemul nervos. Colesterolul este produs de ficat si ajunge in organism prin intermediul alimentatiei, dupa consumarea produselor de origine animala. Acesta ajuta la curatarea arterelor de excesul de colesterol LDL, fiind cel care combate actiunea si acumularea colesterolului LDL, si din acest motiv, se doreste ca nivelul acestuia sa fie cat mai mare. In acest sens, exista anumite medicamente si exercitii fizice care se pot dovedi adevarate metode eficiente prin care putem mari nivelul colesterolului HDL.

Deoarece are un rol atat de important pentru sanatate, exista numeroase pericole daca avem un colesterol marit. Asa cum sustine si Bogdan Ivanescu, printre pericolele care ne pandesc se numara faptul ca un nivel mare de colesterol creste riscul de a face boli cardiovasculare, precum boala arteriala coronara si ateroscleroza. Cu alte cuvinte, cu cat nivelul de colesterol HDL este mai mare cu atat este riscul mai mic de a avea astfel de afectiuni.

Boala arteriala coronara este o afectiune care presupune ca circulatia prin artere sa fie ingreunata sau blocata de acumularea anumitor substante, care se depun pe peretii arterelor si care formeaza placi ateromatoase. Colesterolul, grasimile, calciul si alte substante care se gasesc in sange se depun pe peretii vaselor de sange, se intaresc si ingusteaza spatiul prin care sangele trece, ceea ce duce la reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la inima. In timp, stratul respectiv se poate rupe, ceea ce va duce la formarea unui cheag de sange, care poate fi destul de mare, cat sa blocheze circulatia.

In continuare, DoctorMit.ro ne prezinta care sunt simptomele si cauzele unui colesterol marit:
-        consumul unor alimente bogate in grasimi santurate;
-        persoanele supraponderale sunt mult mai predispuse la cresterea colesterolului si la boli cardiovasculare;
-        sedentarismul, deoarece chiar daca o persoana nu este supraponderala, lipsa activitatii fizice poate sa contribuie la cresterea colesterolului LDL;
-        varsta si sexul; femeile sunt cele mai expuse la riscul hipercolesterolemiei, din cauza ca nivelul colesterolului LDL poate creste semnificativ la menopauza, insa, o data cu inaintarea in varsta creste riscul pentru ambele sexe;
-        mostenirea genetica deoarece genele joaca un rol important in productia de colesterol, iar persoanele care au membri de familie care sufera de colesterol marit, prezinta un risc crescut de a se confrunta cu aceeasi problema;
-        colesterolul poate creste in timp si din cauza stresului;
-        fumatul.

In concluzie, recomandarea din partea DoctorMit este sa efectuati anual analize de sange si sa urmariti nivelul colesterolul total, HDL si LDL, pentru a evita complicatii ale sistemului cardiovascular.