vineri, 17 iunie 2016

Ce sunt atacurile de panica

Atacurilede panica se caracterizeaza printr-o senzatie foarte neplacuta de teama, iar in timp favorizeaza dezvoltarea mai multor fobii. In ciuda faptului ca in niciun moment viata pacientilor nu este pusa in pericol, acestia simt o teama continua, manifestandu-se in diferite moduri care variaza de la o persoana la alta. Adesea, acestia simt ca vor avea un infarct sau ca sufera de o consecinta a unei boli mai complexe si ajung la spital, insa in cele mai multe cazuri se pot intoarce la domiciliu la scurt timp dupa internare.

Simptomele atacurilor de panica se aseamana cu cele ale infarctului, crizelor de tensiune sau epileptice, astm, hipoglicemie sau hipertiroidia, iar atunci cand pacientii cunosc aceste informatii, se simt mult mai stresati.

Care sunt simptomele atacurilor de panica?

Aceste atacuri se caracterizeaza prin prezenta a mai multor simptome dintre cele ce urmeaza a fi precizate, iar intensitatea cea mai mare este atinsa in primele minute. Asadar, transpiratia, palpitatiile, bataile tot mai puternice ale inimii si cresterea pulsului sunt adesea intalnite, alaturi de frisoane, senzatia de gura uscata si lipsa aerului, dureri in zona pieptului, greata sau dureri de burta. In plus, trebuie amintite si senzatia de ameteala, de lesin, teama de a muri, de a pierdere a controlului, senzatia de caldura sau frig ori amorteala corpului.

Cum se trateaza atacurile de panica?


Atacurile de panica trebuie tratate doar cu ajutorul unui specialist. In primul rand este nevoie ca pacientii sa constientizeze faptul ca sufera de o problema pentru care trebuie luate masuri, insa acestia trebuie sa fie sustinuti si familie si cei apropiati. Un psihoteraput va ajuta cel mai mult la tratarea atacurilor de panica, intrucat acestia sunt cei mai eficienti. Rolul acestora este de a-i face pe pacienti constienti de faptul ca sufera dintr-un anumit motiv, astfel ca trebuie sa devina cat mai deschisi si sa se concentreze pe combaterea unor posibile atacuri viitoare.